Noile instrumente de analiză ajută la identificarea recrutului potrivit pe baza mai mult decât a calităților tehnice. Este modul ideal de a descoperi noi talente la un cost mai mic, dar există încă unele limitări… umane.
Fotbalul este cel mai popular sport din lume, cu peste 250 de milioane de oameni care joacă în 200 de țări. Numai în Anglia, 1,5 milioane de băieți joacă acest sport în orice moment, iar dintre aceștia, doar 180 ajung să fie recrutati de cluburi.
Cum decurge recrutarea
Un scouter – cautator de talente – merge la meciuri pentru a analiza jucatorii. „Este subiectiv, asa e natura umana”, spune Richard Felton-Thomas, COO și director de știință sportivă la platforma de detectare AI ai.io.
Găsirea talentelor aduce bani mulți, cu recompense mari pentru cluburile din întreaga piramidă a fotbalului. Conform unui raport EY, între sezoanele 2012/13 și 2020/21, aproximativ 1,6 miliarde de lire sterline au fost investite prin intermediul planului de performanță a jucătorilor de elită din Premier League (EPPP) în academiile a peste 90 de cluburi din Premier League și EFL pentru a dezvolta talente locale.
Și acest lucru poate da roade, vânzările de jucători fiind adesea o parte esențială a afacerilor fotbalistice. Aston Villa a făcut 100 de milioane de lire sterline – profit integral – când l-a vândut pe Jack Grealish, absolvent al academiei, la Manchester City în 2001. Grealish fusese urmărit în timp ce juca pentru Highgate United și s-a alăturat Academiei Villa la vârsta de șase ani.
Dar capacitatea de scouting este limitată atât de timp, cât și de resurse umane, în special la cluburile mici.
„Nu ai atât de mulți scouteri, așa că abilitatea de a vedea de fapt pe toată lumea sau de a oferi tuturor o șansă egală era ceva ce nu exista în industrie”, spune Felton-Thomas.
Pentru a rezolva această problemă, cluburile de fotbal devin mult mai dependente de date. Damien Comolli, directorul clubului Toulouse FC, a recunoscut: „Toate deciziile pe care le luăm în ceea ce privește partea fotbalistică a activității noastre sunt determinate de date. Fie că este vorba despre modul în care recrutăm, semnăm cu jucătorul sau despre felul în care jucăm”.
De exemplu, Ben Old, 22 de ani din Noua Zeelandă, a semnat cu AS Saint-Étienne până în 2028 plecand de la Wellington Phoenix, locul 2 în puțin cunoscutul campionat australian. Descoperit la capătul lumii, jucătorul corespunde unui profil căutat, dar a fost el identificat de algoritmii inteligenței artificiale (AI).
MM