Back to homepage

Clasament Romania, Liga 1

Clasament Romania, Liga 1

The latest soccer information here. Now fetching stats from football data source.
Liga 1 este competitia fotbalistica in care se confrunta cele mai puternice echipe din Romania. Infiintata in 1909, este una dintre cele mai vechi competitii de acest fel din Europa si strange numeroase intamplari interesante de-a lungul istoriei.

La inceput a fost cunoscuta sub denumirea de Divizia A, insa din 2007 denumirea i-a fost schimbata in liga 1.

Atunci cand vine vorba despre clasament liga 1, lucrurile sunt putin diferite in comparatie cu alte campionate din Europa. Titlul este disputat de 14 echipe, care se lupta intre ele in 26 de meciuri, dupa care sunt impartite in doua grupe in functie de valoare.

Cei care doresc sa urmareasca modul in care evolueaza acest clasament Romania o pot face in aceasta pagina. Vor descoperi o multime de detalii importante:

  • Numarul de meciuri jucate in sezon;
  • Statistici foarte clare ale fiecarei echipe in parte. Exista informatii despre numarul de victorii, infrangeri sau egaluri, despre numarul de goluri sau numarul de etape care au trecut;
  • Rezultate la zi;
  • Informatii despre echipele care urmeaza sa mearga in cupele Europene si despre cele care urmeaza sa retrogradeze;

Care este regulamentul de fotbal din Liga 1?

Startul competitiei este luat in August, iar evolutia sa are loc pe parcursul a 10 luni. Cele 1 echipe se lupta intre ele de-a lungul a 26 de meciuri, iar la sfarsitul sezonului regulat sunt impartite in doua grupe: Primele 6 joaca Play-off-ul, disputandu-si titlul de campioana si locurile care merg in preliminariile cupelor Europene, iar ultimele 8 joaca Play-outul, incercand sa evite retrogradarea.

La sfarsitul celor doua mini competitii lucrurile stau in felul urmator:

  • Doua echipe ajung in liga a 2-a
  • O echipa disputa un baraj pentru ramanerea in liga 1
  • O echipa merge in preliminariile Ligii Campionilor
  • 3 echipe merg in preliminariile Uefa Europa League.

Lucruri interesante despre Liga 1 Romania

Campionatul roman de fotbal in forma asemanatoare celei de astazi a fost lansat in 1921-1922. Initial, trofeul era disputat de mai multe grupe. Abia din 1934 acesta s-a disputat intr-o singura grupa.

De-a lungul timpului, Liga 1 a fost disputata de un numar variat de echipe, de la 12 pana la 18.

Echipa cu cele mai multe titluri de campioana este Steaua Bucuresti. Aceasta a reusit sa isi adjudece titlul de nu mai putin de 26 de ori. Stelistii sunt urmariti de Dinamo Bucuresti cu 18 titluri, restul campionatelor fiind impartite de un numar foarte mare de echipe.