Juventus Torino și-a primit înapoi cele 15 puncte

Penalizarea de 15 puncte dictată împotriva clubului Juventus Torino în Serie A, din cauza unor transferuri considerate frauduloase, a fost suspendată joi de Colegiul de garanţie al Comitetului Olimpic Italian (CONI), care a considerat că sancţiunea ar trebui „reevaluată”, transmit AFP şi Reuters.

Juventus recuperează astfel, cel puţin temporar, cele 15 puncte şi urcă în Serie A de pe locul 7 pe locul 3, care duce în Liga Campionilor, cu 59 de puncte, la 16 puncte de liderul Napoli, când mai sunt opt etape, în aşteptarea unei noi hotărâri a curţii de apel a Federaţiei italiene de fotbal (FIGC). Decizia Colegiului de garanţie al CONI a fost pronunţată a doua zi după examinarea apelului depus de clubul torinez, care ceruse anularea definitivă a sancţiunii.

În decizia sa, Comitetul de Garanţie, cel mai înalt nivel al justiţiei sportive din Italia, a indicat că a acceptat recursul lui Juve împotriva acestei pedepse, în timp ce a trimis cazul către Federaţie „pentru ca aceasta să-şi revizuiască evaluările”.

Această decizie deschide calea unei posibile reduceri a numărului de puncte cu care Juve ar putea fi sancţionată în cele din urmă, potrivit mai multor mass-media italiene.

Juve, cea mai titrată echipă din fotbalul italian, a fost sancţionată pe 20 ianuarie cu retragerea a 15 puncte pentru că şi-a redus artificial pierderile prin realizarea de câştiguri de capital considerate supraevaluate la vânzarea unor jucători între 2018 şi 2021.

CONI trebuie să decidă şi asupra sancţiunilor impuse mai multor foşti şi actuali conducători ai clubului bianconero: doi ani şi jumătate de suspendare împotriva fostului director sportiv Fabio Paratici, astăzi la Tottenham, doi ani pentru fostul preşedinte Andrea Agnelli, opt luni pentru fostul vicepreşedinte Pavel Nedved, fost mare jucător al echipei.

În paralel cu această procedură în faţa instanţelor sportive, Juve – club cotat la bursă – face şi obiectul unor acţiuni în faţa instanţelor ordinare pentru presupuse fraude contabile, legate atât de aceste câştiguri de capital numite „fictive”, cât şi de „manevre” de amânare a plăţii salariilor unor jucători.

Potrivit parchetului din Torino, Juve a anunţat oficial neplata mai multor luni de salariu în timpul pandemiei de Covid, dar de fapt a convenit cu jucătorii lor, prin acorduri private, să plătească o mare parte a acestora în următorul an fiscal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *