Simona Halep poate reveni pe teren !

Tribunalul de Arbitraj Sportiv a acceptat explicatiile romancei privind incalcarile regulamentului antidoping.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a redus suspendarea impusa Simonei Halep pentru doua incalcari ale reglementarilor antidoping. Acesta a redus suspendarea de la patru ani la noua luni, suspendare pe care Halep a executat-o deja, inca din iulie anul trecut.

Dupa o audiere de trei zile, la inceputul lunii februarie, instanta sportiva a decis ca testul pozitiv al romancei a provenit de la un „supliment contaminat” si ca anomaliile din pasaportul sau biologic ar putea fi legate de o „operatie chirurgicala”, potrivit unui comunicat de presa.

TAS a trecut astfel peste Agentia Internationala pentru Integritate in Tenis (ITIA), care a sanctionat-o pe Simona Halep la 22 septembrie 2023 si a cerut in procedura de arbitraj „o perioada de suspendare intre patru si sase ani” impotriva jucatoarei romane de tenis.

Instanta de la Lausanne promite sa precizeze „cat mai curand posibil” consecintele practice ale deciziei sale, si anume o suspendare de la 7 octombrie 2022 pana la 6 iulie 2023 – deja executata inainte ca Simona Halep sa depuna chiar apelul – si anularea tuturor rezultatelor ei intre 29 august 2022 si 7 octombrie 2022.

Te-ar putea interesa:  Djokovici poate participa la Australian Open

Cariera Simonei Halep este in aer din 7 octombrie 2022, cand a inceput suspendarea provizorie dupa ce a fost depistata pozitiv la US Open 2022 cu roxadustat, o molecula care stimuleaza productia de globule rosii si care este clasificata ca EPO conform reglementarilor Agentiei Mondiale Antidoping (WADA).

Jucatoarea s-a trezit cu un nou dosar,  in primavara anului 2023, de data aceasta privind „nereguli” in datele din pasaportul sau biologic, un instrument de monitorizare pe termen lung pentru sportivii de top.

In prima instanta, ITIA „a acceptat argumentul lui Halep potrivit caruia ar fi luat un supliment alimentar contaminat”, dar „a stabilit ca concentratia de roxadustat gasita in proba pozitiva nu putea fi rezultatul cantitatii ingerate de jucatoare” – un rationament invalidat acum de TAS.

In ceea ce priveste pasaportul biologic al Simonei Halep, TAS a inclus in rationamentul sau „rezultatele unei probe de sange private furnizate de doamna Halep la 9 septembrie 2022, in contextul unei interventii chirurgicale” si in momentul in care aceasta a renuntat la orice competitie pentru restul anului, stabilind ca aceste elemente fac „implauzibile scenariile de dopaj avansate de ITIA”. Castigatoarea de la Roland Garros 2018 si Wimbledon 2019 poate reveni acum pe teren.

Te-ar putea interesa:  Iga Swiatek, campioană la Roland Garros

Marcela

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *