Romania, sanctionata pentru sloganurile pro-sarbe din timpul partidei cu selectionata din Kosovo

Uniunea Asociatiilor Europene de Fotbal – UEFA – organismul administrativ si de control din fotbalul european a sanctionat Romania cu 40.000 de euro pentru comportamentul pro-sarb al suporterilor romani din timpul partidei de la Bucuresti, din 12 septembrie.

Meciul a avut loc in cadrul calificarilor Euro 2024. Sloganurile si agitatia creata de suporterii romani au dus la intreruperea meciului timp de 50 de minute. Pe pancartele suporterilor se putea citi “Kosovo e Serbia” – un slogan politic, extem de controversat, tinand cont ca provincia Kosovo si-a declarat independenta fata de Serbia, in 2008. Peste 100 de tari au recunoscut independenta Kosovo, dar cateva tari din Uniunea Europeana, intre care si Romania, nu recunosc Kosovo ca stat independent.

In replica la incidentul din 12 septembrie, UEFA a impus FRF o amenda de 40.000 de euro. In plus, meciul urmator din cadrul calificarilor Euro 2024, pe care nationala Romaniei il va juca acasa, cu Andorra, pe 15 octombrie, va fi jucat cu tribunele goale. Potrivit UEFA, sanctiunile sunt menite sa trimita un mesaj clar fata de comportamentul nepotrivit al galeriilor si fata de promovarea unei agende politice in timpul partidelor.

Imediat dupa meci, Federatia Romana de Fotbal anuntase ca dezavueaza cu fermitate comportamentul iresponsabil al grupului de spectatori de la peluza Sud care a dus la intreruperea meciului dintre România si Kosovo, de pe Arena Nationala. “Reiteram principiul dupa care este guvernat fotbalul in România, si anume neamestecul politicului in actul sportiv. Revizionismul nu este acceptat in fotbal, iar FRF condamna cu fermitate mesajele provocatoare de natura politica, ideologica, religioasa sau insultatoare, acestea fiind categoric interzise pe stadioane” – se arata in comunicatul FRF. Potrivit Federatiei Romane de Fotbal, incidentele au fost provocate de un grup restrans de asa-zisi suporteri, afectand desfasurarea normala a meciului si, implicit, starea de spirit a tricolorilor.

MM

foto credit: L’Equipe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *