Simona Halep a fost suspendata 4 ani pentru dopaj

Romanca a anuntat ca va contesta decizia Agentiei Internationale pentru Integritate in Tenis –  ITIA. Este vorba despre doua incalcari separate ale Programului Antidoping din Tenis -TADP.

Intr-un comunicat de presa, Agentia Internationala pentru Integritate in Tenis a explicat ca decizia de a o suspenda pe Halep, in varsta de 31 de ani, de doua ori campioana Grand Slam, a fost luata de un tribunal independent. Tenismena romana fusese suspendata provizoriu, in octombrie 2022, dupa ce a fost depistata pozitiv la Roxadustat, un medicament care imbunatateste si potenteaza circulatia sangelui, interzis de reglementarile internationale. Romanca a fost depistata cu Roxadustat in impul turneului US Open de anul trecut

Prima incalcare a regulilor TADP e legata de identificarea substantei interzise Roxadustat, iar a doua de nereguli in pasaportul sau biologic – ABP.

Pe 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat ca jucatoarea a incalcat Articolul 2 din TADP in mod intentionat. In mostra de urina colectata pe 29 august, 2022, la US Open, a fost depistata subtanta Roxadustat.

Te-ar putea interesa:  Nadal revine pe teren

Substanta interzisa

Roxadustat este cel mai frecvent utilizat pentru a trata anemia, dar poate fi folosit si pentru a îmbunatati performantele sportive, deoarece forteaza organismul sa produca mai multe globule rosii. Astfel, in organismul sportivului are loc un schimb de oxigen mai intens si mai mare. Prin urmare, Agentia Mondiala Antidoping  – Wada – l-a interzis in competitii si in afara acestora si l-a plasat in aceeași categorie cu Epo, substanta pe care Lance Armstrong si numerosi alti ciclisti au recunoscut ca au folosit-o.

Halep isi sustine nevinovatia si a anuntat ca va contesta decizia. Ea spune ca a angajat experti independenti pentru a analiza suplimentele pe care le lua. Unul dintre acestea ar fi la originea substantei interzise. De asemenea, romanca mai spune ca a descoperit ca a existat o contaminare a suplimentelor, si de aceea in corpul ei s-a gasit o cantitate foarte mica.

MM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *