Jocurile Olimpice de la Beijing au fost deschise

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a declarat deschise Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, vineri, pe Stadionul Olimpic ”Cuibul de pasăre”, în finalul unei ceremonii spectaculoase.

Cea de-a XXIV-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă se va desfăşura în perioada 4-20 februarie.

Beijingul devine astfel primul oraş care găzduieşte atât Jocurile Olimpice de vară (2008), cât şi Jocurile Olimpice de iarnă.

Deschiderea oficială a fost precedată de discursurile lui Cai Qi, preşedintele comitetului de organizare, şi Thomas Bach, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic.

Jurământul olimpic a fost rostit, din partea sportivilor, de Wang Qiang şi Liu Jiayu.

O serie de purtători ai torţei olimpice, toţi sportivi de elită ai Chinei, atât la sporturi de iarnă, cât şi de vară, au reprezentat fiecare un deceniu, începând cu 1950, Zhao Weichang, Li Yan, Yang Yang, Su Bingtian şi Zhou Yang. Ultimii doi purtători ai torţei, reprezentanţii anilor 2000, au fost Dinigeer Yilamujiang şi Zhao Jiawen, care au aşezat flacăra olimpică în centrul unui uriaş fulg de zăpadă, care a fost suspendat ulterior deasupra Stadionului Olimpic.

Te-ar putea interesa:  Stadionul ”Arcul de Triumf„ rămâne la rugby

Festivitatea de deschidere s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii.

Nu mai puţin de 91 de delegaţii sportive vor participa Jocurile de iarnă de la Beijing. Circa 2.900 de sportivi se vor întrece în 109 probe (şapte probe în plus faţă de 2018) în care se vor acorda medalii, la 15 discipline: patinaj artistic, patinaj viteză, patinaj viteză pe pistă scurtă – short-track, schi alpin, schi fond, schi acrobatic, combinată nordică, sărituri cu schiurile, snowboard, bob, skeleton, biatlon, curling, hochei pe gheaţă şi sanie. Haiti şi Arabia Saudită îşi vor face debutul la Olimpiada de iarnă.

Numărul bazelor olimpice care vor găzdui întreceri este de 13, în zonele Beijing, Yanqing şi Zhangjiakou, fiecare având un Sat Olimpic.

România va participa la Jocurile Olimpice de iarnă 2022 cu 21 de sportivi, la sanie, bob, schi alpin, schi fond, sărituri cu schiurile, biatlon şi patinaj viteză. Cei doi sportivi care vor purta drapelul tricolor la ceremonia de deschidere a Jocurilor sunt Raluca Strămăturaru (sanie) şi Paul Pepene (schi fond).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *