Adevarul despre creatina monohidrata

Adevarul despre creatina monohidrata

Creatina monohidrata este foarte populara in randul sportivilor datorita avantajelor sale, care se obtin rapid. Mai precis, produsele care o contin ajuta la cresterea masei musculare prin intarzierea aparitiei oboselii si imbunatatirea performantei fizice.

Ce este creatina monohidrata si cum se foloseste?

Creatina se afla si in organismul uman, intr-un procent de 95% fiind prezenta in muschii scheletici, sub forma de fosfat de creatina. Rolul sau este de a furniza energie la nivel celular. Atasarea la creatina a unei molecule de apa (H2O) o transforma in creatina monohidrat.

Suplimentele de creatina monohidrat (fie ca sunt sub forma de pudra sau de pastile) sunt alcatuite dintr-o forma foarte pura de creatina, atat in formule simple, cat si insotite de aminoacizi, proteine sau carbohidrati. Unele dintre cele mai eficiente se pot achizitiona de pe site-ul KiwiGym. Administrarea lor se face in functie de produs, conform specificatiilor oferite de producator, dar, de regula, este recomandata o doza zilnica de maximum 5 g, dizolvata in apa, sucuri de fructe sau ceaiuri fara cofeina, imediat inainte sau dupa exercitiile fizice.

Te-ar putea interesa:  Un nou caz de dopaj în sportul românesc

Avantajele pe care le prezinta aceste suplimente sunt: cresterea volumului muscular, forta, rezistenta la efort, intarzierea aparitiei oboselii si pomparea in timpul antrenamentelor.

Creatina are efecte secundare. Mit sau adevar?

Creatina monohidrata nu este daunatoare. Mai mult, ea functioneaza pe principiul saturatiei, nu este un stimulent. Astfel ca, daca organismul este saturat, restul de substanta se elimina, dar, chiar si in acest caz, este necesar sa se respecte dozele recomandate de producator.

Unii oameni sunt reticenti in privinta acestor produse, motivand ca ele ingrasa. In realitate, insa, creatina atrage apa din organism pentru a dezvolta masa musculara si de aceea este foarte importanta hidratarea optima in timpul administrarii. Dezvoltarea muschilor se datoreaza retentiei de apa, asadar cresterea in greutate cauzata de creatina este doar un mit.

In concluzie, adevarul despre creatina monohidrata este ca ajuta sportivii sa-si mareasca volumul muscular si sa reziste la antrenamente prelungite, fara a avea efecte secundare nedorite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *