Un sloven de 21 de ani a câștigat Turul Franței

Ediţia 2020 a Turului Franţei s-a încheiat duminică, la Paris, cu victoria ciclistului sloven Tadej Pogacar, care va împlini luni 22 de ani, fiind cel mai tânăr câştigător al acestei competiţii începând din 1904. Pocagar, component al echipei UAE Emirate, a preluat tricoul galben sâmbătă, în penultima etapă, după evoluţia extraordinară pe care a avut-o în contratimpul de la La Plance de Belles Filles, unde l-a devansat clar pe compatriotul său Primoz Roglic (Jumbo), aflat în acel moment în fruntea clasamentului general. În ierarhia finală a Turului Franţei, Tadej Pogacar l-a devansat cu 59 secunde pe Primoz Roglic şi cu 3 min 30 sec. pe australianul Richie Porte (Trek-Segafredo). Cea de-a 21-a şi ultima etapă a cursei din Hexagon, încheiată duminică pe Champs-Elysees, a fost câştigată de irlandezul Sam Bennett, cronometrat pe 122 km în 2h 53 min 32 sec. Tadej Pogacar, primul rutier sloven care câştigă Turul Franţei, îi succede în palmares columbianului Egan Bernal (Ineos).

Te-ar putea interesa:  Aur pentru România la Europenele de Scrimă

Rutierul italian Diego Ulissi (UAE-Team Emirates) a câştigat, sâmbătă, Turul ciclist al Luxemburgului, după o ultimă etapă în care un camion parcat pe traseu a produs un accident în care au fost implicaţi mai mulţi sportivi. Incidentul s-a produs cu 67 de km înainte de sosire, iar kazahul Evgheni Ghidici (Astana) a fost forţat să abandoneze din cauza rănilor, alţi rutieri implicaţi fiind Fred Wright şi Santiago Buitrago, ambii de la Bahrain McLaren. În etapa a doua a cursei, cicliştii au întrerupt competiţia pentru a protesta faţă de condiţiile lipsite de siguranţă în care s-a desfăşurat turul. În etapa a cincea, desfăşurată sâmbătă între Mersch şi Luxemburg, pe 177 km, s-a impus danezul Andreas Lorentz Kron ( Riwal Securitas), cu timpul de 04 h 08 min 42 sec, urmat în acelaşi timp de Ulissi şi de norvegianul Markus Hoelgaard (Uno-X Pro Cycling Team). Românul Eduard-Michael Grosu (Nippo Delko One Provence), câştigătorul Turului României în weekend-ul trecut, s-a clasat pe locul al treilea în prima etapă, a fost al doilea în etapa a treia, când a preluat şi tricoul galben de lider al cursei. Grosu nu a mai luat startul în ultima etapă a Turului Luxemburgului.
În clasamentul general, Ulissi a fost urmat de Hoelgaard, la 25 de secunde, şi de belgianul Aime De Gendt (Circus-Wanty Gobert), la 27 de secunde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *