Max Verstappen a devenit campion mondial la Formula 1

Olandezul Max Verstappen (Red Bull), în vârstă de 24 de ani, a cucerit primul său titlu de campion mondial la Formula 1, învingându-l pe rivalul său Lewis Hamilton (Mercedes) în ultimul tur al ultimului Grand Prix al sezonului, duminică la Abu Dhabi, informează AFP.

Verstappen a fost cronometrat pe circuitul din Yas Marina, după 306,183 km, cu timpul de 1h 30 min. 17 sec. 345/1000 (medie orară: 203,468 km), fiind urmat la 2 sec. 256/1000 de Lewis Hamilton, în timp ce spaniolul Carlos Sainz Jr (Ferrari) a completat podiumul, la 5 sec. 173/1000.

Hamilton, care a încheiat astfel la opt puncte de noul campion mondial, la finalul unui sezon „de care ne vom aduce aminte peste 10 sau 20 de ani”, conform lui Verstappen, va trebui să aştepte pentru un al optulea său titlu mondial record.

După imaginea acestui sezon, ultima etapă pe care cei doi rivali au abordat-o la egalitate de puncte (369,5 fiecare) – situaţie nemaiîntâlnită decât o singură dată în istorie, în 1974 – a fost intensă şi a cunoscut o serie de controverse, incidente şi reveniri.

Te-ar putea interesa:  Fernando Alonso revine în Formula 1

Până în ultimul tur, titlul părea să fie promis lui Hamilton, aflat la conducerea cursei. Dar o violentă ieşire în decor a canadianului Nicholas Latifi (Williams), cu cinci tururi înainte de sosire, a schimbat complet datele problemei.

În timp ce monopostul lui Latifi era degajat de pe pistă, cursa a fost plasată sub drapel galben şi în momentul în care comisarii de cursă au reluat startul, Hamilton şi Verstappen s-au aflat roată lângă roată.

Olandezul nu a lăsat să-i scape ocazia de a-l dubla pe Hamilton, profitând de un schimb de pneuri recent, contrar pilotului britanic.

„Este o nebunie, în sfârşit am avut noroc. Vreau să retrăiesc asta cu echipa mea pentru următorii zece sau 15 ani”, a declarat Verstappen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *