Confederaţia Africană de Fotbal (CAF) a anunţat marţi amânarea pentru ianuarie 2022 a Cupei Africii pe Naţiuni (CAN), prevăzută iniţial în Camerun între 9 ianuarie şi 6 februarie 2021, măsura fiind luată din cauza pandemiei de coronavirus.
„Sănătatea este prioritatea absolută”, a afirmat preşedintele CAF, Ahmad Ahmad, într-o videoconferinţă, precizând că „vârful pandemiei nu este atins” în mai multe ţări de pe continentul african.
CAF a urmat astfel exemplele omoloagelor sale din Europa şi America de Sud, care încă din luna martie au amânat cu un an Campionatul European şi Copa America.
Cupa Africii pe Naţiuni va avea loc tot în Camerun cu 24 de echipe, în condiţiile în care preliminariile începute înaintea pandemiei nu s-au putut încheia.
Următoarea ediţie a CAN va fi menţinută în 2023 în Cote d’Ivoire, a indicat Ahmad.
În afară de amânarea CAN, care se desfăşoară o dată la doi ani, el a anunţat modificarea calendarului pentru alte competiţii, printre care Campionatul Africii pe Naţiuni, Liga Campionilor şi Cupa Confederaţiei.
Liga Campionilor se va încheia „în acest an, probabil în luna septembrie”, urmând să fie stabilit locul în care se va disputa Final Four, a spus Ahmad. Cupa Confederaţiei ar urma să se încheie şi ea în acest an cu un Final Four în Maroc.
Aceste două competiţii, echivalentul african al Ligii Campionilor şi Europa League, au fost întrerupte în luna martie în faza semifinalelor.
Campionatul Africii pe Naţiuni, programat în 2020 în Camerun – care opune selecţionate alcătuite din jucători ce evoluează în ţara lor de origine – a fost amânat pentru ianuarie 2021.
În altă ordine de idei, Ahmad a anunţat anularea CAN feminine ce urma să aibă loc în 2020 şi care va fi înlocuită în 2021 de o Ligă a Campionilor feminină.
„Vreau să-mi exprim mândria că vedem apărând pe continentul african o Ligă a Campionilor feminină”, a spus Ahmad, potrivit căruia este vorba de o decizie istorică pentru fotbalul african şi mondial.
Ţările africane au suferit în grade diferite de pe urma pandemiei de coronavirus.
În afară de Burundi, toate statele africane au întrerupt în luna martie competiţiile, la fel ca majoritatea ţărilor lumii.