Blatter recunoaște că a greșit acordând Qatarului Cupa Mondială

Fostul preşedinte al FIFA, Sepp Blatter, spune că decizia de a acorda Qatarului Cupa Mondială din 2022 a fost o ”greşeală”, scrie BBC.

Blatter, în vârstă de 86 de ani, era preşedintele organismului de conducere al fotbalului mondial când Qatar a primit acceptul, în 2010.

Statul din Golf a fost criticat pentru poziţia sa cu privire la relaţiile între persoane de acelaşi sex, respectarea drepturilor omului şi tratamentul lucrătorilor migranţi.

„Este o ţară prea mică. Fotbalul şi Cupa Mondială sunt prea mari pentru ea”, a declarat Blatter pentru ziarul elveţian Tages Anzeiger.

Cupa Mondială din Qatar, prima găzduită în Orientul Mijlociu în istoria de 92 de ani a turneului, şi prima în timpul iernii din emisfera nordică, are loc între 20 noiembrie şi 18 decembrie.

Blatter a spus că FIFA a ajustat criteriile utilizate pentru selectarea ţărilor gazdă în 2012, după ce au fost ridicate îngrijorări cu privire la tratamentul acordat lucrătorilor migranţi care construiesc stadioane pentru Cupa Mondială în Qatar.

Te-ar putea interesa:  Campioana mondială a ajuns acasă

”De atunci, considerentele sociale şi drepturile omului sunt luate în considerare”, a adăugat el.

Preşedintele UEFA Aleksander Ceferin a reiterat, într-o întâlnire cu Bernd Reichart, preşedintele executiv al A22 Sports Management, compania care reprezintă echipele din Super Ligă (ESL), opoziţia faţă de un astfel de proiect, scrie Reuters.

Nasser Al-Khelaifi, preşedintele Asociaţiei Cluburilor Europene (ECA) şi al clubului Paris Saint-Germain, a participat şi el la întâlnirea de la Nyon, ca şi directorii unor cluburi europene şi asociaţii de suporteri.

”În conformitate cu unitatea fotbalului european, UEFA şi părţile interesate din fotbal au respins raţiunea care stă la baza proiectelor precum ESL în timpul discuţiei de astăzi. Participanţii au luat notă, cu surprindere, de afirmaţiile preşedintelui executiv A22 Sports, conform cărora această companie nu reprezintă niciun club în nicio calitate, inclusiv cele trei cluburi care continuă să sprijine deschis proiectul”, se arată într-un comunicat al UEFA.

Proiectul iniţial, o competiţie lucrativă lansată de douăsprezece mari cluburi europene, a fost dezvăluit ”en fanfare” în aprilie 2021. Dar, confruntat cu furia suporterilor, reacţia forurilor fotbalistice, inclusiv UEFA şi FIFA, şi a politicienilor, proiectul s-a destrămat în 48 de ore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *