Jocurile Olimpice vor fi amânate un an

Jocurile Olimpice de vară 2020 de la Tokyo vor fi amânate cu un an din cauza coronavirusului, spune Dick Pound, membru al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), potrivit BBC.
„Pe baza informaţiilor pe care CIO le are, amânarea a fost decisă”, a declarat Pound pentru USA Today. „Paşii următori nu au fost deocamdată determinaţi, dar Jocurile nu vor începe pe 24 iulie, asta ştiu. Le vom lua etapă cu etapă şi trebuie să facem faţă tuturor provocărilor pe care le presupune amânarea, care sunt imense”, a afirmat Pound.
În ciuda numeroaselor apeluri la amânarea competiţiei, lansate de câteva zile de sportivi şi de comitetele naţionale olimpice, CIO a aşteptat până duminică pentru a menţiona în premieră o posibilă amânare a JO de la Tokyo, care ar urma să înceapă pe 24 iulie.
Luni, premierul japonez Shinzo Abe a recunoscut că amânarea „ar putea deveni inevitabilă” în condiţiile pandemiei de coronavirus.
Canada şi Australia au anunţat deja că nu vor trimite sportivi la JO de la Tokyo, programate în perioada 24 iulie – 9 august. Comitetul Olimpic Naţional Elveţian a solicitat oficial amânarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020, în contextul pandemiei de coronavirus, într-o scrisoare trimisă Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), scrie Reuters.
„Având în vedere situaţia actuală, Olimpiada de vară de la Tokyo ar trebui amânată. Sportivii au în prezent condiţii dificile de antrenament. În plus, unele ţări şi-au anulat deja participarea la Jocurile Olimpice. Credem că nu este posibilă organizarea unor Jocuri Olimpice corecte, în conformitate cu regulile Mişcării Olimpice. Acesta este motivul pentru care am făcut o cerere de amânare”, spune Comitetul elveţian după o reuniune a conducerii sale.
Duminică, Thomas Bach, preşedintele CIO, a indicat, într-o scrisoare adresată sportivilor, că instanţa pe care o conduce va lua în următoarele patru săptămâni o decizie în privinţa Jocurilor Olimpice de la Tokyo, evocând o posibilă amânare din cauza pandemiei de coronavirus, dar excluzând o anulare.
Luni, premierul japonez Shinzo Abe a recunoscut că amânarea JO 2020 ar putea deveni „inevitabilă”.
Canada şi Australia au reacţionat, afirmând că nu-şi vor trimite sportivii la Jocurile de la Tokyo dacă acestea vor avea loc conform programării iniţiale (24 iulie – 9 august).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *