Aflata la apogeul ascensiunii sale ca putere sportiva, Arabia Saudita va organiza Cupa Mondiala de fotbal din 2034, daca va indeplini, la finele anului viitor, toate criteriile tehnice.
Regatul ultraconservator este singura tara in cursa, a anuntat Fifa, care a promis ca va ridica o serie de probleme legate de drepturile omului.
Deja interesata sa candideze pentru Cupa Mondiala din 2030 alaturi de Egipt si Grecia, candidatura la care s-a renuntat pentru a face loc unui format tricontinental fara precedent, Arabia Saudita a decis sa candideze pentru editia din 2034.
Din cauza necesitatii unei rotatii continentale, Fifa nu invitase sa candideze decat tarile membre ale confederatiilor din Asia si Oceania – excluzand astfel tinuturile istorice ale fotbalului.
Indonezia a luat in considerare la un moment dat o candidatura comuna cu Australia, dar la 19 octombrie a decis sa accepte oferta Arabiei Saudite si sa isi amane ambitiile pana dupa 2034. Australia, candidat ghinionist la editiile din 2018 si 2022, a aruncat si ea prosopul.
Superputere in devenire
Desi va avea loc o evaluare tehnica, lipsa de concurenta lasa putin loc pentru suspans, iar calea pare libera pentru Arabia Saudita de a se impune si mai mult ca o superputere in sportul mondial. Sauditii investesc tot mai mult in fotbal, Formula 1, golf, echitatie si box. Aceste investitii sunt o politica de stat, nu initiative private. Printul mostenitor Mohammed ben Salman, intentioneaza sa isi transforme regatul intr-o tara de afaceri si turism pentru a-si reduce dependenta de veniturile din petrol. Criticii sai spun insa ca adevratul motiv este distragerea atentiei de la problemele grave de incalcare a drepturilor omului.
MM