Un spaniol, antrenorul Portugaliei

Spaniolul Roberto Martinez, care s-a despărţit de Belgia la finele Cupei Mondiale 2022 din Qatar, a fost anunţat oficial luni după-amiază ca noul selecţioner al Portugaliei, informează Federaţia portugheză de fotbal, transmite AFP.

El îi succede lui Fernando Santos, după ce a condus Belgia din 2016 până la eliminarea sa încă din faza grupelor de la Cupa Mondială 2022 din Qatar.

Prima provocare pentru antrenorul în vârstă de 49 de ani, a cărui durată contractuală nu a fost precizată, va fi să clarifice rolul lui Cristiano Ronaldo care, după o evoluţie controversată la Cupă Mondială, şi-a anunţat transferul la saudiţii de la Al-Nassr.

„Punctul meu de plecare va fi grupul de 26 de jucători care au evoluat la Cupa Mondială 2022, iar Cristiano Ronaldo este unul dintre ei”, a spus Martinez la o conferinţă de presă, adăugând cu prudenţă că „va lua deciziile ulterioare în funcţie de ceea ce va vedea că se întâmplă pe teren, nu dintr-un birou”.

Martinez a părăsit postul de selecţioner al Belgiei în decembrie, afirmând însă că eliminarea timpurie de la Cupa Mondială 2022 nu a fost din cauza anunţului plecării sale, făcut chiar înaintea turneului final.

După o victorie la limită în faţa Canadei (1-0), Belgia a fost învinsă de Maroc (2-0) şi a făcut egal cu Croaţia (0-0).

Martinez preluase Belgia în 2016, după eliminarea traumatizantă din sferturile de finală de la EURO cu Ţara Galilor. Sub conducerea sa, echipa a ajuns în semifinalele Cupei Mondiale 2018, învinsă de Franţa care avea să câştige turneul, şi s-a aflat timp de mai bine de trei ani în fruntea clasamentului mondial FIFA.

Echipa Portugaliei iese şi ea dintr-o lungă perioadă de stabilitate, după opt ani sub conducerea lui Fernando Santos, care le-a oferit primele titluri majore din istorie: EURO 2016 şi prima ediţie a Ligii Naţiunilor în 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *