Un nou caz de dopaj în sportul românesc

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a declarat, joi, la Gala Sportivul Anului 2022, care are loc la Opera Naţională, că nu îşi explică în niciun fel cazul de dopaj al floretistei Maria Boldor, precizând că nu ştie să mai existe un astfel de incident în scrima românească.

„Din păcate eu nu îmi explic. Nu ştiu în scrimă să mai fi avut un astfel de caz, cu atât mai mult la Maria Boldor, o sportivă foarte, foarte muncitoare, o sportivă care avea şi latura asta a artei, a creaţiei foarte bine dezvoltată. Efectiv nu îmi explic, trebuie să vedem exact ce s-a întâmplat”, a afirmat Covaliu.

Acesta s-a arătat îngrijorat nu neapărat de numărul cazurilor de dopaj din sportul românesc, cât de numele celor care au fost depistaţi pozitiv.

„Trebuie să ne îngrijorăm, într-adevăr, cu atât mai mult cu cât sportivii sunt testaţi înainte de marele competiţii. Ei pleacă la competiţii cu certitudinea că sunt curaţi şi că pot concura, după aceste competiţii nu îmi explic ce se întâmplă. Trebuie să aşteptăm care este finalul, până atunci nu ne putem da cu părerea despre un aspect sau altul, trebuie să avem toate datele pentru a şti ce s-a întâmplat. Nu ştiu dacă sunt prea multe cazuri, însă sunt cazuri importante, dacă plecăm inclusiv de la ceea ce s-a întâmplat în cazul Simonei Halep, acum o altă sportivă care a câştigat o medalie anul trecut la Campionatul Mondial…”, a completat Mihai Covaliu.

Te-ar putea interesa:  Poker - sport sau joc de noroc?

Preşedintele COSR le-a transmis sportivilor să fie mult mai atenţi cu substanţele pe care le folosesc, chiar dacă e vorba despre susţinătoare de efort sau suplimente nutritive.

„Împreună cu agenţia noastră antidoping facem cursuri de prevenţie periodic. Trebuie mai multă atenţie. Şi mai multă atenţie în primul rând sportivii, trebuie să înţeleagă că ei sunt primii responsabili, care trebuie să aibă foarte mare atenţie la ceea ce consumă, de la susţinătoare, suplimente nutritive şi tot ceea ce intră în contact secundă de secundă. Pentru că se întâmplă cazuri inexplicabile”, a mai spus oficialul COSR.

Maria Boldor, legitimată la CSA Steaua, a fost supusă unui control inopinat în luna noiembrie şi a fost testată pozitiv la Enobosarm (ostarină), urmând să solicite contraexpertiza la proba B.

Ostarina contribuie la creşterea rezistenţei fizice şi acţionează asemenea steroizilor anabolizanţi asupra sportivilor, fără efectele negative pe care le au steroizii. Substanţa este folosită pentru tratarea unor afecţiuni precum atrofia musculară şi osteoporoza şi ajută la reducerea depozitelor de grăsime. Boxerul Lucian Bute a fost testat pozitiv la ostarină în 2016.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *