Un deputat cere oprirea cumpărării Newcastle de către saudiți

Portimonense - Braga

Un deputat britanic a cerut guvernului de al Londra să blocheze oferta de cumpărare a clubului englez de fotbal Newcastle United, emisă de un fond de investiţii din Arabia Saudită, deoarece asupra acestei ţări apasă puternice suspiciuni de piratare a drepturilor TV pentru Premier League, scrie presa internaţională.
Oferta de cumpărare a lui Newcastle, în valoare de 332 milioane de euro, finanţată în proporţie de 80% de un fond de investiţii public saudit, provoacă multă agitaţie.
La sfârşitul lui aprilie, logodnica jurnalistului Jamal Khashoggi, asasinat în 2018 în consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul, a cerut prin avocaţii săi ca Premier League să se opună cumpărării clubului Newcastle de către acest fond de investiţii, pentru ca liga să nu-şi compromită reputaţia.
Angus MacNeil, preşedintele comisiei parlamentare care se ocupă de comerţul internaţional, a cerut guvernului britanic să blocheze vânzarea lui Newcastle către acest fond de investiţii. El a solicitat de asemenea deschiderea unei anchete despre piratarea drepturilor TV a cărei victimă este Premier League, Arabia Saudită fiind suspectată că ar fi unul dintre principalii responsabili.
MacNeil a afirmat într-o scrisoare adresată ministrului britanic responsabil cu comerţul, Liz Truss: „Aşa cum aţi văzut, Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a emis o reglementare vizând protejarea drepturilor de difuzare a sportului, care este unul dintre cele mai preţioase bunuri ale Regatului Unit la export. În această reglementare, OMC a precizat că guvernul Arabiei Saudite a susţinut activ, de la început, operaţiunea de piratare ‘beoutQ’ care a constat în furtul acestor drepturi timp de trei ani.”
„Este o insultă adusă guvernului Regatului Unit, un arunt adus Premier League şi o exploatare a sportului din Regatul Unit, iar acest lucru nu trebuie tolerat. Este cu atât mai important astăzi cu cât această entitate care a furat drepturile TV pentru sportul de elită din Regatul Unit şi programele de divertisment încearcă să cumpere o instituţie majoră a sportului britanic, Newcastle United FC”, a adăugat parlamentarul.
Actualele drepturi TV pentru difuzarea Premier League în Orientul Mijlociu aparţin beIN Sports, firmă cu sediul în Qatar, valoarea lor fiind de 442 de milioane de euro pe trei ani. Arabia Saudită a negat întotdeauna că a ajutat operaţiunile de piratare de mare anvergură din Orientul Mijlociu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *