UEFA impune Ucrainei să-și schimbe tricoul la Euro2020, la cerința Rusiei

Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), Interpelată de protestele Rusiei, a impus, joi, o modificare a tricoului reprezentativei Ucrainei în ajunul deschiderii turneului final al EURO 2020, apreciind în cele din urmă drept „politică” menţiunea „Glorie eroilor noştri”, reclamată de Moscova, informează AFP.

„După o analiză aprofundată”, acest slogan care figurează „în interiorul gulerului” de pe tricoul ucrainean este „clar de natură politică şi deci trebuie retras… în vederea meciurilor competiţiei UEFA”, a decis forul continental.

În schimb, UEFA a validat harta Ucrainei ce figurează pe tricou şi include Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014, precum şi teritoriile din Est controlate de separatişii pro-ruşi, reamintind că aceasta corespunde frontierelor ţării recunoscute la nivel internaţional.

De asemenea, UEFA a respins protestul rus vizând sloganul „Glorie Ucrainei”, aprobat de forul european din 2018 şi care „poate fi considerat drept o frază generică şi apolitică”.

Dar problema derivă din „combinaţia” cu sloganul „Glorie eroilor noştri”, adăugat mai recent pe interiorul tricoului şi care „nu a fost luat în calcul” atunci când UEFA a validat echipamentul ucrainean în decembrie 2020, recunoaşte forul continental.

Te-ar putea interesa:  Victorie strălucită a Naționalei de Tineret în Ungaria

„Această combinaţie a celor două sloganuri este considerată ca fiind clar de natură politică, având o semnificaţie istorică şi militară”, a mai precizat UEFA, ordonând doar retragerea menţiunii „Glorie eroilor”.

Federaţia rusă de fotbal (RFS) anunţase, marţi seara, că a adresat o scrisoare Uniunii Europene de Fotbal (UEFA) pentru a denunţa noul tricou al selecţionatei ucrainene pentru turneul final al EURO 2020, pe care figurează Crimeea anexată şi sloganuri patriotice.

„Atragem atenţia în această scrisoare asupra utilizării de motive politice pe tricoul selecţionatei ucrainene, ceea ce este împotriva principiilor de bază ale regulamentului UEFA pentru echipament”, a precizat serviciul de presă al RFS, citat de agenţiile ruse de presă, cu trei zile înainte de debutul EURO 2020.

„Fotbalul este un sport care trebuie să rămână în afara politicii”, a adăugat RFS.

Un precedent periculos

„Aprobând un astfel de echipament, UEFA a creat un precedent, pentru că la următorul mare turneu, noi vom putea vedea alte ţări folosindu-şi echipamentul cu scopuri politice”, a mai precizat serviciul de presă al Federaţiei ruse.

Te-ar putea interesa:  Un promitator fundas central, pe listele de transferuri ale Real Madrid si Arsenal

Pe Facebook, Andrei Pavelko, preşedintele Federaţiei ucrainene de fotbal, a anunţat că jucătorii ucraineni vor purta „echipamente speciale” şi a postat fotografii cu tricourile în culorile bleu şi galben ale drapelului ucrainean.

Ţinutele prezintă forma Ucrainei şi includ Crimeea, anexată de Rusia în 2014, precum şi regiunile Doneţk şi Lugansk, controlate de separatiştii pro-ruşi.

De asemenea, pe tricouri mai figurează sloganurile „Glorie Ucrainei! Glorie Eroilor!”, făcând referire la un cântec patriotic devenit strigăt mobilizator pentru manifestanţii care l-au înlăturat pe fostul aliat al Kremlinului, Viktor Ianukovici, după o mişcare populară în 2014.

Aceste sloganuri au suscitat critici din partea Moscovei, din cauza asocierii lor cu grupurile naţionaliste din al Al Doilea Război Mondial, care au luptat şi cooperat cu naziştii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *