Pokerul – unul dintre cele mai cunoscute jocuri cu cărți din lume, care este practicat de aproape oricine, în aproape orice împrejurare legată de petrecerea unui timp liber de calitate, în compania prietenilor sau a familiei.
Banii, renumele, adrenalina și abilitățile personale au făcut ca pokerul să atragă jucători din toate mediile sociale și să dea șansa oricărui om să devină bogat, plin de faimă și notorietate. Un astfel de exemplu este chiar românul nostru, Daniel Negreanu, care provine dintr-o familie de imigranți români în Canada, cu posibilități financiare modeste. Având însă înclinații spre științele exacte, ca matematica și statistica, dar și cunoștințe solide de psihologie socială, a reușit ca, în câțiva ani, să devină un star la Pokerului și un model pentru mulți care vor să încerce acest joc. De altfel, pokerul este jucat și de marii sportivi ai planetei, precum Gerard Pique, Boris Becker, Alan Iverson sau Ronaldo (atât brazilianul cât și portughezul). Aparițiile lor în competiții au ajutat la popularizarea și acceptarea pokerului în rândul publicului larg ca un alt sport.
Pokerul a căpătat o popularitate tot mai mare și în urma exploziei industriei jocurilor de noroc din online. Azi, pentru a juca un joc cu prietenii sau individual, nu trebuie să mai mergi la un cazino sau să cumperi o trusă de poker cu cărți și jetoane. Astfel, tot ce ai de făcut este să intri pe un cazino online și să te bucuri de experiența unui astfel de joc, la orice oră, din orice loc, de pe orice device conectat la internet. Pentru a putea însă prinde cele mai bune oferte și promoții la acest joc este indicat să intri pe o platformă de profil, cum e Jucătorul.ro, unde sunt listate cazinourile din România care oferă cele mai tari jocuri și turnee, dar și promoții de nerefuzat. Fără îndoială, folosirea internetului la scară largă a oferit un avantaj competitiv acestui joc.
Este Pokerul un simplu joc de noroc sau un sport?
Contrar a ceea ce crede multă lume, pokerul nu se bazează doar pe noroc. Specialiștii acestui joc spun că este un sport al minții, în care 80% e strategie și 20% noroc. Sunt și oameni care compară pokerul cu șahul, având în vedere că jucătorii mai inteligenți, cu o strategie solidă și o stăpânire de sine remarcabilă ies aproape întotdeauna învingători. Pe lângă faptul că îți antrenează mintea, acest joc te ajută să te deconectezi și să iei o pauză bine-meritată de la munca ta cotidiană.
Pokerul necesită anumite abilități care se regăsesc, de regulă, în lumea sportului: determinare, încredere, tenacitate, răbdare, concentrare, intuiție, îndemânare, tactică, psihologie. Fiind o activitate competitivă, pokerul necesită atât calități mentale cât și fizice pe măsură, pentru a juca în mod constant, la cel mai înalt nivel, pe o perioadă lungă de timp. Din aceste motive, pokerul a a ajuns să fie privit tot mai mult ca un sport și nu ca un simplu joc de noroc.
Poate deveni pokerul un sport pe bune?
Având în vedere realitatea care înconjoară acest joc, nu e deloc surprinzător că, de câțiva ani, se discută ca pokerul să devină un sport olimpic. Acest lucru nu se va întâmpla însă la Jocurile Olimpice de anul viitor, de la Paris, unde deja Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a actualizat lista cu sporturi participante și unde a inclus deja patru noi sporturi: skateboard, cățărări, surfing și breakdance. Pentru a deveni însă eligibil, CIO impune o serie de criterii care țin, în principal, de popularitatea și managementul acestui sport. În principal, se cere ca pokerul să fie administrat de o federație internațională sportivă, la care să adere viitoarele asociații naționale. De asemenea, CIO impune ca acesta să fie practicat la scară largă de bărbați în cel puțin 75 de țări de pe patru continente și de femei în peste 40 de țări de pe 3 continente. Această ultimă condiție este deja bifată, popularitatea jocului fiind una cvasi-mondială.
Ce avantaje ar avea pokerul dacă ar deveni sport?
Este evident că mulți oameni sunt, în continuare, reticenți să practice acest joc sau să se asocieze cu el. Miturile negative care circulă legate de poker sunt legate, în principal, de dependența pe care o creează și de legalitatea unor câștiguri. Transformarea lui într-un sport, i-ar schimba foarte mult percepția publică și acceptarea lui în rândul celor sceptici.
În concluzie, pokerul este deja recunoscut internațional ca un sport al minții, iar validarea lui drept sport este importantă atât pentru scoaterea lui la suprafață și un control mai strict al mizelor financiare puse în joc, cât și pentru re-branduirea imaginii sale la nivel public.