Patinatoarea rusă Kamila Valieva a fost suspendata pentru dopaj

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a anuntat suspendarea pe patru ani a celebrei patinatoare artistice, acum in varsta de 17 ani.

Prin aceasta decizie, Comitetul Olimpic al Rusiei ramane fara medalia de aur pe echipe, obtinuta la Olimpiada de Iarna de la Beijing.

„Kamila Valieva a incalcat regulile anti-doping si este sanctionata pentru o perioada de patru ani, care incepe pe 25 decembrie, 2021” – se arata in decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv, cu sediul la Lausanne.

Valieva a fost testata pozitiv la trimetazidină, o substanta interzisă, la un control efectuat in decembrie 2021, in timpul campionatelor nationale ale Rusiei, dar rezultatul a fost facut cunoscut de abia pe 8 februarie, la o zi dupa ce adolescenta a ajutat echipa Rusiei sa cucereasca aurul la Jocurile Olimpice de la Beijing.

Instanta a decis ca toate rezultatele obtinute de Valieva la competitii, dupa decembrie, 2021, sunt nule, inclusiv medalia de aur luata cu echipa la Olimpiada din China.

Trimetazidină este un medicament care previne angina pectorala. Echipa Kamilei Valieva e de parere ca este posibil sa fie vorba de o incurcatura involuntara, fiindca este un medicament pe care il ia bunicul lui Valieva. La vremea aceea, patinatoarea avea 15 ani. Federatia de Patinaj a Rusiei confirmase testul pozitiv, insa a iertat-o pe Valieva  tinand cont de varsta si de faptul ca a fost o eroare.

„Ma bucur de aceasta decizie, acum lucrurile pot merge mai departe. Federatia Internationala si Comitetul International Olimpic vor reevalua clasificarea si vor decide ce se va intampla cu medalia si asa mai departe. Este foarte important pentru ceilalti sportivi. De aceea, sunt incantat de decizia luata de Tribunal” – a declarat Olivier Niggli, director general al Agentiei Mondiale Anti-Doping.

MM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *