Fotbalul chinez, zguduit de corupție

Preşedintele Federaţiei chineze de fotbal, un organism de stat, este anchetat pentru „încălcări grave ale disciplinei şi ale legii”, au indicat marţi autorităţile sportive naţionale, citate de AFP.

Nu au fost furnizate detalii cu privire la natura infracţiunilor presupuse. Formularea se referă adesea la corupţie, iar cei care fac obiectul anchetei ajung de obicei să fie condamnaţi.

„Chen Xuyuan, preşedintele Federaţiei chineze de fotbal (…) este investigat (…) sub suspiciunea de încălcări grave ale disciplinei şi ale legii”, a indicat într-un comunicat Administraţia Generală a Sportului din China.

Cercetările sunt efectuate de mai multe organe disciplinare, cel al Partidului Comunist Chinez (PCC), cel al statului precum şi cel al unei provincii din centrul Chinei.

Fost docher şi şef al unei întreprinderi, în vârstă de 66 de ani, Chen Xuyuan este preşedintele Federaţiei chineze din 2019.

În noiembrie anul trecut, autorităţile au deschis o anchetă împotriva unui fost selecţioner al naţionalei Chinei, Li Tie, acuzându-l şi pe el de „încălcări grave ale legii”, fără alte detalii.

Li Tie, unul dintre cei mai cunoscuţi fotbalişti chinezi, a jucat în Anglia, la Everton, între 2002 şi 2006 şi are mai mult de 90 de meciuri la naţională. El a fost selecţioner de la începutul lui 2020 până la sfârşitul lui 2021, când a renunţat la funcţie după ce o serie de rezultate slabe a dus la ratarea calificării la Cupa Mondială 2022 din Qatar.

Preşedintele chinez Xi Jinping conduce de un deceniu o vastă campanie anticorupţie, în special în sectorul public. Pentru cei care îl critică, este şi un instrument de doborâre a unor rivali politici.

Iubitor al fotbalului, el a spus că visează să vadă într-o zi China găzduind, apoi câştigând Cupa Mondială.

Însă, după o perioadă fastă în care cluburile chineze au transferat vedete străine pentru sume exorbitante, mai multe echipe au întâmpinat dificultăţi financiare şi unele chiar au dispărut, precum Jiangsu Suning, care a câştigat campionatul în 2020 sub comanda antrenorului român Cosmin Olăroiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *