FIFA a decis sa suspende temporar noul regulament pentru agentii din fotbal

Decizia a fost luata ca urmare a mai multor litigii aparute. Acestea au fost  deschise de agenti si firme de impresariat sportiv.

Potrivit frf.ro, Biroul Consiliului FIFA a decis sa suspende temporar, la nivel mondial, noul Regulament FIFA pentru agentii din fotbal, (FIFA Football Agents Regulation – FFAR).

La finalul anului 2022, FIFA si-a schimbat pozitia in ceea ce priveste activitatea agentilor de jucatori. Pana in 2015, FIFA a reglementat situatia acestora, apoi a lasat ca regulamentele sa fie aplicabile exclusiv la nivel national. Incepand din ianuarie 2023, FIFA intervine din nou si impune anumite reguli, revenindu-se practic la situatia anterioara anului 2015, dar mult mai bine reglementata – precizeaza site-ul citat.

Prin acest nou regulament se incearca inclusiv impunerea unor limite in ceea ce priveste comisionul incasat de agentii din fotbal. In plus, se doreste o vizibilitate si o transparenta mai mare in privinta castigurilor acestora, dar si posibilitatea ca FIFA sa poata judeca spețe atunci cand apar conflicte intre parti in ceea ce priveste transferul unor jucatori.

Ulterior, FIFA a fost atacata in justitie, prin agenti si asociatiile de impresariat sportiv. Au fost deschise mai multor procese impotriva FIFA in toata Europa pentru a contesta legalitatea FFAR si a amana intrarea in vigoare a noului regulament.

FIFA a avut castig de cauza in marea majoritate a acestor dispute, inclusiv la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS), care a confirmat legalitatea FFAR. Insa un caz deschis la Judecatoria Dortmund a primit decizia ca FIFA sa suspende aplicarea noului regulament. Hotararea este incompatibila cu deciziile juridice luate anterior in alte tari europene, inclusiv in Germania, la alte judecatorii, precum si cu decizia TAS, iar FIFA a initiat o procedura de recurs si o decizie este asteptata in primul semestru al acestui an.

Pana atunci, pentru a respecta decizia Judecatoriei Dortmund, FIFA a decis suspendarea FFAR pentru orice transfer, nu doar cele ce au legatura cu Uniunea Europeana pentru a evita o situatie de standarde juridice inegale in cadrul sistemului de transfer international.

Marcela

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *