Rezumat:
Prezența naționalei României la o competiție fotbalistică de anvergură precum Campionatul European de Fotbal 2024 pentru a șasea oară a bucurat întreaga comunitate microbistă din România în 2023. La tragerea la sorți din 2 decembrie, reprezentativa națională a fost repartizată în grupa E, alături de puternica echipă națională a Belgiei și de naționala Slovaciei.
Cea de-a patra reprezentativă care va completa grupa E urmează să se stabilească în luna martie 2024. Astfel, la barajul care se va disputa în martie, se vor întâlni naționalele de fotbal ale Ucrainiei, Islandei, Israelului și Bosniei și Herțegovinei. Indiferent de numele castigatoarei, majoritatea oamenilor de sport creditează Belgia cu prima șansă la calificarea din grupă, România și Slovacia luptându-se pentru ocuparea locului secund.
În cele ce urmează vom analiza șansele de calificare ale României în optimi, care sunt așteptările selecționerului, ce cote castigatoare euro 2024 sunt vehiculate de mass-media și care sunt jucătorii din națională care pot face diferența la acest campionat european. De asemenea, află care sunt părerile specialiștilor internaționali despre reprezentativa României și care sunt punctele forte și slăbiciunile acesteia.
România – cât de dificil este drumul către optimile Euro 2024?
La câteva zile după tragerea la sorți pentru Campionatul European de Fotbal, selecționerul României, Edward Iordănescu, și-a exprimat obiectivele legate de participarea la acest turneu.Conform declarațiilor acestuia, se dorește atât formarea unui nucleu solid pentru echipa națională, cât și accederea în faza următoare a competiției, adică în optimi. Toate echipele din grupă sunt creditate cu șanse egale de calificare în etapa următoare, din perspectiva selecționerului.
Reprezentativa națională se clasează pe locul 43 în ierarhia FIFA, valoarea lotului fiind evaluată de site-urile de specialitate la 81.5 milioane Euro. Cota de piață a jucătorilor variază între 200.000 Euro (Florin Niță) și 20 milioane Euro (Radu Drăgușin). Slovacia se poziționează pe locul 45 în clasamentul FIFA, dar valoarea lotului este dublă față de cel al României – 167.95 milioane Euro.
În lot figurează câțiva jucători extrem de valoroși, precum Stanislav Lobotka (35 milioane Euro), David Hancko (35 milioane Euro) și Milan Skriniar (45 milioane Euro). Belgia ocupă locul 4 în topul FIFA, valoarea lotului național fiind de 477.8 milioane Euro. Lista celor mai bine cotați jucători îi include pe Romelu Lukaku (35 milioane Euro), Lois Openda (55 milioane Euro),Johan Bakayoko (40 milioane Euro), Jeremy Doku (65 milioane Euro) și Arthur Vermeeren.
Dintre potențialele echipe ce vor ocupa cea de-a patra poziție în grupa E, Israelul are un lot ce valorează 53.2 milioane Euro, Islanda are o cotă de piață de 18.2 milioane Euro, iar Bosnia și Herțegovina are un lot cotat la 91.45 milioane Euro. Selecționata Ucrainei este cotată la 327.2 milioane Euro, valoare care îi oferă un ascendent important asupra competitorilor și o poziționează drept favorită la ocuparea locului rămas liber în grupa E.
Calitățile și slăbiciunile echipei naționale a României din perspectiva Euro 2024
Din punctul de vedere al specialiștilor din fotbalul internațional, grupa E pare cea mai disproporționată. Belgia este cotată cu prima șansă la obținerea primului loc în grupa, având a șasea cotă și la câștigarea competiției (15.00). Prima poziție pare să fie în pericol doar dacă Ucraina va câștiga barajul din martie.
România beneficiază de o cotă de 150 la câștigarea turneului, dar are șanse destul de bune de accedere în optimi. Specialiștii mizează pe lotul tânăr (media de vârstă este 26.9 ani) și pe abilitățile tehnice, precum și pe calitatea apărării. În plus, în campania de calificarea, echipa nu a fost învinsă, chiar dacă printre adversari s-au numărat Israel și Elveția.
Lipsa experienței internaționale și a participării la un turneu de asemenea anvergură constituie principala slăbiciune a naționalei României. Din păcate, atacul selecționatei nu se ridică la nivelul apărării și nici al liniei de mijloc, aceasta fiind o altă slăbiciune identificată de specialiștii în sport. Cu toate acestea, experții sportivi prevăd o luptă pentru locul secund în grupa între România, Slovacia și echipa venită de la baraj.
Va reuși România să se califice în faza optimilor la Campionatul European de Fotbal din 2024?
Atât Slovacia, cât și Bosnia și Herțegovina, Israel ori Islanda sunt echipe fără experiență internațională, chiar dacă valoarea lotului Bosniei este superioară reprezentativei României. Însă, în raport cu aceste selecționate, naționala României pare favorită. Necunoscuta momentului este reprezentată de numele celei de-a patra echipe din grupă, care, dacă ar fi Ucraina, ar complica enorm calculele pentru locul doi în grupa E.